top of page
תמונת הסופר/תעידו קלינברגר

מאגר מידע מקצועי ליועץ.ת החברתי.ת (פוסט ראשון)

עודכן: 5 באוק׳ 2023

(עדכון אחרון - אוקטובר 2023)


יועצים חברתיים יקרים,

בשנים הרבות שאנחנו פעילים בתחום, אנחנו אוספים ואוגרים ידע. הידע המקצועי הוא אחד הדברים שהכי עוזרים לנו להיות יועצים חברתיים מקצועיים ואפקטיביים. כזכור - ידע זה כוח.


אז מה חדש?? אנחנו מאמינים בכוח של הייעוץ החברתי, ושואפים לראות את השטח מתמלא ביועצים מעולים ששואפים לסטנדרט מקצועי גבוה. ולכן, החלטנו שאנחנו רוצים לחלוק הרבה מהידע שלנו אתכם. אספנו עבורכם הרבה מאוד מידע שימושי. ממאמרים ועד מדריכים פרקטיים לעבודת הייעוץ החברתי.

  • מוזמנים להשתמש, מוזמנים להפיץ.

  • התכנים מסודרים לפי סוגים.

  • אם יש טעויות או לינקים שלא עובדים - עדכנו אותו.

  • אם יש דברים שצריך להוסיף כאן לדעתכם - עדכנו אותנו.

  • המאגר ימשיך להתעדכן בתכנים ככל שאנחנו נמשיך לאסוף מידע חדש ועדכני.

לתשומת לבכם - כל הקישורים הם לאתרים המקוריים. אנחנו לא מאכסנים שום מידע אצלנו ולא אחראים לתכנים.


------

מסמכים של הרשות הממשלתית:


1. מדריך להכנת נספח חברתי, גרסה 2.0 התפרסם בשעה טובה (אפריל 2021)! אפשר לקרוא אותו כאן, באתר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. (חדי העין יבחינו שגם היינו מעורבים בכתיבתו)

2. מי שמעוניין לקרוא את הגרסה הקודמת שלו (1.0), אפשר לראות אותה כאן.


3. הנחיות לעבודה חברתית למינהלות להתחדשות עירונית (נכתב בפועל על-ידי נועה אפיק שלנו) - ניתן לקרוא כאן.

למסמך יש גם כמה נספחים: ערכת הסברה לדיירים (מינהלת הת"ע רמת-גן, בהתבסס על ערכת ההסברה של מינהלת ירושלים), מצגת הסברה לתושבים (מינהלת הת"ע ירושלים), סילבוס מוצע לקורס תושבים בהתחדשות עירונית (מינהלת הת"ע אשדוד).


4. קובץ הנחיות לעבודה חברתית במתחמים - עבור יזמים. עם פרסומו נשמע לא מעט ביקורת על המסמך והוא הוסר מהאתר של הרשות הממשלתית. אפשר לראות אותו כאן באתר המינהלת להת"ע של חיפה.


5. התייחסות הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית בנושא תמורות לדיירים - ניתן לקרוא כאן.


6. עקרונות לבניית נציגות דיירים - אפשר לקרוא כאן. יש גם שני נספחים - נוסח מומלץ להסמכת נציגות והתחייבות הדיירים והנציגים - שאפשר למצוא כאן, והמלצה לתכנית עבודה לנציגות דיירים - שאפשר למצוא כאן.

7. הרשות גם הוציאה מסמך שמדבר על מדיניות למפגשי דיירים ומפגשי נציגות במהלך תקופת הקורונה - אפשר לקרוא אותו כאן.


8. הממונה על פניות הדיירים - אל האתר שלה אפשר להגיע מכאן, להגשת פניה לממונה אפשר מכאן, ואפשר גם להתרשם מההחלטות של הממונה שהתפרסמו, ממש כאן.


9. רשימת המינהלות העירוניות - אפשר למצוא כאן, באתר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית.


10. רשימת המתחמים המוכרזים - גם מסלול מיסוי (יזמים) וגם מסלול רשויות - אפשר לראות את הרשימה כאן.


11. הסכמי מדף: נוסח מוצע להסכם פינוי-בינוי. כמובן לא מחליף ייעוץ משפטי, ולא מחייב. רק המלצה. אפשר לקרוא עליו כאן, ולהוריד אותו מכאן בפורמט שניתן לעריכה (word). להסכם הזה מצורף גם מדריך שמסביר איך להשתמש בו, אפשר למצוא אותו כאן.

12. הרשות פרסמה לאחרונה גם נוסח מוצע להסכמי חיזוק ועיבוי (כדוגמת תמ"א 38), הנה הוא כאן.

13. ואם כבר, אז גם נוסח מוצע להסכם התקשרות עם עורך דין הדיירים, אפשר למצוא כאן.


14. מדריך של זכויות דיירי הדיור הציבור בפרויקטי התחדשות עירונית - אפשר לקרוא אותו כאן.

15. דו"ח של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית במגזר החרדי, אפשר לקרוא כאן.

16. תאמינו או לא, יש בארץ "התחדשות עירונית במודל חברתי". יש אפילו פיילוטים במימון המדינה (אנחנו אפילו מעורבים באחד כזה) - אפשר לקרוא על זה כאן.


15. ועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין פרסמה החלטות שונות הנוגעות לייצוג דיירים ולמעורבות בהתחדשות עירונית. הרשות איגדה את ההחלטות הרלוונטיות - אפשר לקרוא אותן כאן.


16. מדריך הרשות להתחדשות עירונית לתמ"א 38 - אפשר לקרוא אותו כאן. ומדריך ספציפי לדיירים בפרויקט תמ"א 38/1 (כלומר חיזוק והרחבה של בניין קיים), ניתן למצוא אותו כאן.

17. מדריך לדיירים לקידום פרויקט פינוי-בינוי - אפשר למצוא כאן.


18. דו"ח התחדשות עירונית המסכם את התחום - הדו"ח משנת 2019, הדו"ח משנת 2018, הדו"ח משנת 2017, הדו"ח משנת 2016.


19. בשנת 2020 קם במשרד המשפטי צוות לבדיקת חסמים בהתחדשות עירונית. את הדו"ח שפרסם הצוות אפשר לקרוא אותו כאן.


------

מסמכים נוספים של הרשויות:


1. תדריך למנהלי פרויקטים במסלול רשויות - אפשר למצוא כאן, באתר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. התייחסות לתכולת עבודה ותעריפים של היועץ החברתי - בעמוד 65.


2. מינהל התכנון - מדריך לבחינה ותכנון של התחדשות עירונית - אפשר למצוא כאן, באתר מינהל התכנון. התייחסות להיבט החברתי בעמוד 6.


3. תקן 21 (כלכליות פרויקטים של פינוי-בינוי) - את התקן הקיים ניתן לקרוא כאן, את הטיוטה המוצעת לתיקון התקן ניתן לקרוא כאן ואת קובץ האקסל הנלווה לטיוטת התקן המעודכן ניתן למצוא כאן.

4. רשות המיסים פרסמה החלטה שמאפשרת להחשיב קרן תחזוקה הונית כחלק מהתמורה לדיירים בפרויקטי פינוי-בינוי, כדי שיהיה אפשר להכיר בהן לצורכי מס. את ההחלטה אפשר לקרוא כאן.


------

אקדמיה:


בשנים האחרונות מצטבר הרבה מידע דרך עבודות אקדמיות שנכתבות על התחדשות עירונית. נכתוב על כך פוסט נפרד, בהמשך יופיע כאן הקישור.

בכל זאת, כללנו כאן את העבודות המובילות בתחום שאנחנו מכירים:


1. "היבטים חברתיים בפינוי-בינוי" - מסמך מכונן של הקליניקה האורבנית באוניברסיטה העברית. אפשר לקרוא כאן הסברים על כתיבתו ולקרוא את המסמך עצמו כאן.


2. אוניברסיטת תל-אביב, הפעילה קליניקה לדיור בהתחדשות עירונית שנסגרה בסביבות תחילת 2020, אך הספיקה לפרסם מודל לליווי דיירים במתחמי התחדשות עירונית, שאותו אפשר למצוא כאן.


3. מרכז הגר, העוסק בדיור, פרסם מסמך שימושי מאוד על אוכלוסיית הקשישים בהתחדשות עירונית, שנקרא "מבט אל אוכלוסיית הקשישים בהתחדשות עירונית" - אפשר לקרוא כאן.


4. ברכות לקליניקה לזכויות דיור באוניברסיטת רייכמן (המרכז הבינתחומי בהרצליה), על פרסומו של מאגר פסיקה בנושא התחדשות עירונית. המאגר מחולק לפי תמ"א 38 ופינוי-בינוי, ואפשר למצוא בו אוסף מכובד של פסיקות מתחום ההתחדשות העירונית מבתי המשפט השונים. הגישה למאגר כאן.


------

מגזר שלישי:


1. עמותת מוזאיקה העוסקת בגישור, פרסמה מודל מפורט לאפיון צרכים של תושבי מתחמים וקהילות (המודל ששימש לפיתוח מודל העבודה של היועץ החברתי). ניתן לקרוא עליו כאן (בעמוד 67 בתוך קובץ מאמרים).


2. עמותת 'במקום' העוסקת בזכויות תכנון, פרסמה דו"ח מעניין ושימוש - "התחדשות עירונית - היבטים חברתיים בתכנון". לעמוד המתאר את המאמר - לחצו כאן. את המאמר עצמו אפשר למצוא כאן.

3. עמותת במקום גם ביצעה פיילוט של מיפוי חברתי של מתחם פינוי-בינוי. לעמוד המתאר את הפרויקט לחצו כאן, את המסמך עצמו אפשר למצוא כאן.


------

כלים תכנוניים:


1. איתור תכניות שונות יכולה להיות לעתים משימה מעט מאתגרת. במיוחד, אם לא מחפשים תכנית ספציפית, אלא רוצים לדעת אילו תכניות חלות על תא שטח מסוים. מערכת XPLAN, המובנית בתוך האתר של מינהל התכנון, מסייעת באיתור תכניות על בסיס קווים כחולים על מפה. מחפשים כתובת, מקליקים על האזור שרוצים לבדוק, ומקבלים פירוט של כל התכניות שחלות על המקום. הגישה למערכת כאן.

2. דשבור של הלמ"ס, שיושב על מערכת מידע גיאוגרפית (של חברת ArcGIS). הדשבורד מציג נתונים לגבי גדלי דירות בחיתוכים לפי איזורים סטטיסטיים. הממשק הוא נוח מאוד, על מפה. הגישה לדשבורד כאן.

3. כלי חדש באתר המיפוי הממשלתי GOVMAP, שמראה את אחוזי ההצללה של איזורים שונים. הממש נוח מאוד, על מפה. הגישה למפת ההצללה כאן.

4. יש דרכים שונות לעשות מחקר רקע תכנוני על תא שטח מסוים. זוהי הדרכה מוקלטת המסבירה כיצד לבצע מחקר כזה, לאתר תכניות וזכויות שחלות על השטח וכו'. את ההדרכה מעביר המתכנן זיו אדר. בחור כארז, וכפי שתראו, מדריך מצוין. הגישה להדרכה המוקלטת כאן.


------

כלים מקצועיים נוספים:


1. הצגת מידע והעברת מסרים באמצעות גרפים: ידע זה כוח, והיכולת להעביר ידע באופן אפקטיבי, היא יכולת מקצועית הכרחית ליועצים חברתיים. לכולנו יצא לראות גרפים גרועים שמטעים את הצופה, ולעתים רחוקות אנחנו רואים גרף שממש מפיל אסימונים בקרב הקהל. לאחרונה נתקלנו בספרון הדרכה מקוון, נחמד מאוד, המציג את עקרונות הצגת הנתונים בגרפים. מטרת המדריך היא לעזור להעביר מסרים ברורים באמצעות גרפים. נכתב על-ידי בלה גרף (לא, זו לא בדיחה, זה השם האמיתי), והוא פתוח לשימוש הציבור. הגישה למדריך כאן.








-------


מה עוד צריך להופיע כאן?? יש לכם הצעה? כתבו אלינו ל-office@streetlight.co.il

פוסטים אחרונים

הצג הכול

ייעוץ חברתי בימי מלחמה

הימים, ימי מלחמה. מה אנחנו, כיועצים חברתיים, יכולים לעשות כדי לסייע במאמץ הלאומי? ומה יכולים לעשות עבור התושבים אותם אנחנו מלווים?

Comments


bottom of page