התשתית החוקית של תהליכי התחדשות עירונית היא מורכבת מאוד. אין חוק אחד שעושה סדר בהכל, אלא צבר של חוקים ותקנות שהצטברו לאורך שנים, מכיוונים שונים ועם מטרות שונות. יודעים מתי נחקק לראשונה חוק שעוסק בפינוי ובינוי? (רמז, זה לא החוק מ-2006. תשובה בסוף הפוסט...)
למרות שהחלו להתארגן בארץ פרויקטים של פינוי-בינוי עוד לפני-כן, "חוק פינוי-בינוי (פיצויים)" (שהוא החוק הראשון שמסדיר מנגנונים לביצוע פרויקטי התחדשות עירונית בכלכליות שמבוססת על הקלות מיסוי), חוקק בשנת 2006. מאז ההתחדשות העירונית הולכת, ולאט לאט צוברת תאוצה.
בשנים האחרונות נעשו פעולות חקיקה נוספות כגון: "חוק התחדשות עירונית (הסכמים לארגון עסקאות), 2017" (המכונה גם 'חוק המאכערים') וגם "חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית, 2016. הוכנסו גם תוספות ועדכוני חקיקה שונים בחוק המקרקעין, בתקנות רבות, יוסדה "תכנית המתאר לחיזוק מבנים נגד רעידות אדמה (תמ"א 38), ועוד ועוד.
קשה להתמצא בכל החוקים. אפילו הרבה מאנשי המקצוע שאנחנו פוגשים שעובדים בתחום יום-יום, מכירים לרוב רק את החקיקה והתקינה בתחום שלהם, ולא בתחומים המשיקים. זו אחת הסיבות שהתחום כל-כך מורכב. לא פלא שהדיירים מתקשים לקבל תשובות קונקרטיות לשאלות שונות.
בשעה טובה, פרסמה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מדריך "עיקרי חקיקה התחדשות עירונית" (ינואר 2021). הקובץ מסביר בצורה פשוטה ותמציתית הרבה ממשמעויות החוקים השונים, ועושה הרבה סדר. לכל מי שעוסק בתחום - מומלץ לעיין.
ולמי שקרא עד לכאן - זכיתם בתשובה לחידה!
החוק הראשון שעוסק בפינוי ובינוי, תאמינו או לא, הוא "חוק בינוי ופינוי של איזורי שיקום", שחוקק בשנת 1965 (!!). מוזמנים לקרוא כאן (באתר הכנסת) את נוסח החוק. נשמע מוכר??
Comments